Taxa de mentenanta pentru domeniile .ro – unde si cum platesc?

Daca pana acum iti puteai cumpara un domeniu.ro pe viata, incepand cu 1 martie 2018 trebuie achitata o taxa anuala de mentenanta.

Anul trecut, Consiliul de Administratie al ICI Bucuresti a aprobat introducerea unei taxe de inregistrare si mentenanta anuala pentru toate domeniile “.ro” incepand cu 1 martie 2018. Aceasta plata se poate face pe o perioada de minim 1 an si maxim 10 ani.

Pana acum, atunci cand se achizitiona un domeniu “.ro”, acesta avea aceeasi durata de viata cu cea a proprietarului. Titularul nu trebuia sa se mai intereseze de alte aspecte administrative decat in momentul in care dorea transferul dreptului de folosinta. Cu noile reglementari, titularul trebuie sa se asigure ca este platita taxa anuala, altfel dupa 90 de zile de la data expirarii, domeniul va fi sters din baza de date ROTLD si va fi disponibil pentru inregistrare de catre alt tert.

Cat trebuie sa platim?
Tariful practicat de registrul de domenii „.ro” este de 6 EUR + TVA / an, dar acesta este un tarif oferit doar partenerilor ROTLD (registrari acreditați ROTLD). Partenerii ROTLD sunt in general firmele de hosting care revand numele de domenii. Acestia isi vor adauga si ei un adaos.

Tariful practicat de către registrarul ICI București (care face vanzare directa pe site-ul www.rotld.ro) este de 12 EUR/an + TVA.

Practic daca esti posesorul unui domeniu .ro sau doresti sa iti achizitionezi unul, vei plati: 12 EUR/an + TVA / domeniu.ro daca tranzactia s-a efectuat prin rotld.ro, sau daca ai achizitionat domeniul prin intermediul unuia dintre partenerii ROTL, platesti tariful anual practicat de acesta.

Unde platesc taxa?
Taxa de mentenanta anuala se achita registrarului, adica furnizorului de unde ai achizitionat domeniu. Daca nu mai stii de unde l-ai cumparat, poti verifica prin intermediul platformei http://www.rotld.ro/whois/. La final de pagina, dupa datele referitoare la domeniu si datele detinatorului, apare si registrarul.

Cum platesc taxa?
In principiu fiecare registrar are propriul model de plata. Va trebui sa iei legatura cu ei si sa afli cum poti achita taxa. Noi am vorbit cu cei de la Hosterion si ne-au comunicat ca modul de plata la ei va fi urmatorul: “daca proprietarul de domeniu nu are deja cont la noi, va trebui sa facem un cont de client, iar cu doua saptamani inainte de data expirarii se emite o factura proforma de reinnoire pentru domeniu.”

Imi pot transfera domeniul la alt registrar?
In cazul in care nu esti multumit de registrarul actual sau ai vazut taxe mai mici de mentenanta in alta parte, sa stii ca exista posibilitatea sa iti transferi domeniul.
Acest transfer se refera strict la numele de domeniu, nu si la transferul serviciilor de gazduire a site-ului.

Pentru transfer ai nevoie de “Cheia de autorizare” pentru dreptul de folosinta, pe care o poti obtine fie din panoul de administrare domenii de la www.rotld.ro, fie de la actualul registrar. Aici ai un ghid legat de obtinerea cheii de autorizare direct de pe rotld.ro. Dupa ce se obtine aceasta cheie, se comunica noului registrar si de acolo se vor ocupa ei de transfer.

De retinut: Unii registrari au taxe de transfer (si daca vrei sa pleci de la ei si daca te muti la ei), ai grija sa verifici daca sunt si cat sunt aceste taxe (la Hosterion transferul se face gratuit din partea lor si tot ce iti ramane de platit este taxa de mentenanta anuala. In luna martie au o oferta la taxa de mentenanta anuala de 7 Euro+ TVA/an. Vezi aici preturile.)

Contactati-ne

Vanzari

+40.367801 140

Email: office{at}host-web4u.com

Log in